Domů > Webináře > Dítě s poruchou pozornosti (ADHD, ADD) ve škole i doma
Webinář

Dítě s poruchou pozornosti (ADHD, ADD) ve škole i doma

Vysílali jsme 11. 11. 2020 20:00–21:00
Lektor
Mgr. Jana Divoká
Záznam webináře
6578x
Pokud si přejete získat nárok na potvrzení za zhlédnutí tohoto webináře, musíte se nejprve přihlásit ke svému účtu, nebo si účet nejprve založit.

Anotace

Mgr. Jana Divoká se zabývá komplexní podporou dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, jejich rodičů a pedagogických pracovníků, kteří s nimi na školách pracují. Proto si nenechte ujít její druhý webinář!

Cíl setkání:

  • Zprostředkovat účastníkům zkušenosti pedagoga a zároveň psychoterapeuta pracujícího s dětmi s poruchou pozornosti resp. ADHD, ADD
  • Podělit se o v praxi se ukazující funkční možnosti podpory těchto dětí vč. odkazů na zdroje praktických informací k tématu.
  • Pohled pedagoga a psychoterapeuta doplnit i o pohled rodiče dítě s poruchou pozornosti (v kombinaci s poruchami učení)

Komu je setkání určeno:

Setkání je určeno zejména pedagogickým pracovníkům (mateřských, základních i středních škol) či studentům pedagogiky, ale i rodičům dětí s poruchou pozornosti či dalším zájemcům o problematiku.

Setkání je ZDARMA.

Rámcový program setkání / témata:

  • V rámci semináře se dotkneme oblasti teorie (etiologie ADHD, projevů poruchy pozornosti a důsledků pro dítě, možností diagnostiky, souvislostí s dalšími diagnózami atp.)
  • Stěžejní část budou tvořit praktické zkušenosti při práci s dětmi s ADHD, a to jak z pohledu pedagoga, tak i terapeuta a rodiče, ale i dítěte.
  • „Praktická část“ seminář přinese jak několik kazuistik z praxe, tak i možnost diskutovat o vlastních zkušenostech účastníků s dětmi s ADHD ev. jinými přidruženými problémy. Budeme se věnovat sdílení praktických zkušenosti při práci s dětmi s poruchou pozornosti, zejména prodiskutujeme některé postupy či přístupy, které se při práci s dětmi s problémy v učení a chování ukázaly jako užitečné.
  • Po celou dobu setkání bude prostor pro aktivní zapojení účastníků - sdílení zkušeností, kladení dotazů. Pokud máte již nyní k tématu otázky, na které byste chtěli získat odpovědi, můžete je zaslat předem na e-mail: info@janadivoka.cz. Budou zařazeny do programu setkání.

Lektorka:

Mgr. Jana Divoká vystudovala Pedagogickou fakultu University Karlovy v Praze (obor učitelství pro I. stupeň ZŠ) a mj. prošla výcvikem „Umění terapie“ v systemické a rodinné psychoterapii. Má letité zkušenosti jako pedagog, psychoterapeut, lektor a metodik. Pracovala jako učitelka na 1. i 2. stupni ZŠ, včetně působení ve speciální třídě pro děti s lehkým mentálním postižením. Přednáší na 3. lékařské fakultě UK Základy pedagogiky a speciální pedagogiku budoucí fyzioterapeuty. Vede vlastní poradnu zaměřenou zejména na individuální terapii dětí, dospívajících i dospělých, ale i terapii párovou či rodinnou. Také se v rámci dalších projektů zabývá komplexní podporou dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, jejich rodičů a pedagogických pracovníků, kteří s nimi na školách pracují.

Potvrzení o účasti

Podmínkou získání potvrzení o účasti na webináři je přihlášení k vašemu účtu na Metodickém portálu RVP.CZ před vstupem do živého vysílání a účast na webináři v délce alespoň 45 minut. Pokud nemáte účet, zaregistrovat se můžete zde. Při splnění těchto podmínek bude po skončení webináře potvrzení o účasti dostupné ke stažení na stránce konkrétního webináře. Potvrzení je možné si stáhnout i zpětně, avšak nejdříve u webinářů, které probíhaly od května 2021. Za zhlédnutí záznamu webináře se potvrzení o účasti nevystavuje. Namísto něj je možné získat Potvrzení o zhlédnutí záznamu webináře. Pro získání pozvrzení o zhlédnutí záznamu je nutné být přihlášen/a k uživatelskému účtu na RVP.CZ a přehrát si celý záznam (není nutné záznam vidět celý najednou, systém ukládá informaci o poslední přehrávané části a umožní vám navázat ve sledování, kde jste přestali).

Soubory ke stažení
 
Typ
Název
 
pdf
PDF
Prezentace lektorky.pdf

Licence

Webinář je publikován pod licencí Creative Commons BY-NC-ND 4.0.

Hodnocení od uživatelů

Jakub Sobocik
27. 12. 2022, 11:43
5 z 5
Přišlo mi to velmi lidské, srozumitelné a metody práce s dětmi praktické a uveditelné do praxe
5 z 5
Eva Furch Lexa
26. 03. 2023, 11:55
Reakce na Jakub Sobocik
Souhlasím s Vámi. Taky se mi webinář paní Mgr.Divoké moc líbil.
Eva Furch Lexa
26. 03. 2023, 11:37
5 z 5
Webinář se mi velice líbil. Dozvěděla jsem se zde spousta nových, praktických a zajímavých informací. Hlavně ohledně toho, jak správně postupovat ve výuce k dětem s poruchou pozornosti. Nevěděla jsem, že když se poruchy pozornosti v dětství neléčí, takže mohou u těchto lidí poté v dospělosti vést i k vážnějším potížím.
5 z 5
Eva Furch Lexa
26. 03. 2023, 11:53
5 z 5
Také se mi líbilo, jak zmínila, že by se dětem mělo jasně říkat, co od nich očekáváme a kdy to od nich očekáváme. Zkrátka dát jim jasné zadání, ať ví, co od nich chceme. A zavést jim různé způsoby rozvrhů a zapisování nebo způsob organizování věcí, abychom děti postupně učili na denní život, který je bude v budoucnu čekat. A také jsem pro ten názor, že je potřeba děti doceňovat a motivovat za jejich úspěchy, za to, co umí a nekritizovat je. Spíše děti pouze navést na jejich správnou cestu a být tam pro ně. A odůvodnit, proč to bylo špatně, a jak to mají pro příště zlepšit, protože, jak paní přednášející říkala, že černý puntík není na nic dobrého, tak s tím taky souhlasím protože jestli někoho budeme za chyby kárat, tak toho člověka od té aktivity akorát tak odradíme.
5 z 5

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.